Megújult babakötvény, újragondolt startszámla

Miért újult meg a start-számla?

megujultbabakotvenyAz országgyűlés elfogadta a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló törvény (közismert nevén babakötvény) módosítását, így 2013. december 2-vel indul az új babakötvény.

De miért volt szükség a módosításra?

2012. októberétől start számlát csak az államnál lehet nyitni, a kedvezőtlen feltételek miatt  drasztikusan visszaesett a startszámlát nyitók száma. A babakötvény államosítása nem jött be címmel már írtam erről.

Eddig a start-értékpapír számlákon lévő pénzt különböző hozamú és lejáratú állampapírokba fektethették a szülők. Egy állampapír lejárata, kamatfizetése, vagy start-számlára történő új befektetés esetén a szülőnek újból keresnie kellett egy megfelelő állampapírt. Ez gondozást, odafigyelést, szakértelmet igényelt, ami nagyon nehézkessé tette a befektetést.

Az új babakötvény lényege

Az új konstrukció lényegesen megkönnyíti a szülők és hozzátartozók számára gyermekeik megtakarításainak kezelését.

A babakötvény első sorozata – amelyet december 2-án bocsátanak ki – a 2014. január 31-ig született, a Magyar Államkincstárnál Start-számlával rendelkező gyermekek javára vásárolható.

A 2014. február 1-jétől kezdődően február-december hónapokban született gyermekek a születési évükben, a január hónapokban születettek pedig születési évüket megelőző évben kibocsátani kezdett Babakötvényt vásárolhatnak, amely 18. születésnapjukat követően legkésőbb 11-12 hónap után lejár.

Támogatás és kamatok

A Start-értékpapírszámlára magánszemély által befizetett összeg 10%-át, de maximum évi 6.000 Ft támogatást ír jóvá az állam minden számlán.

Az állampapír kamatozása változó, az éves kamatozás mértéke az előző év átlagos fogyasztói árindexe, növelve az első sorozat esetében 3% kamatprémiummal. (Infláció+ 3%) Ami rendkívül kedvező reálhozamot jelent.

Kamatjóváírás az első sorozatú babakötvény esetén minden év december 2-án történik. Ami automatikusan az adott start-értékpapír számlához kapcsolódó állampapírba kerül visszafektetésre.

Hogyan lehet megoldani, hogy az adott start-számlára kerülő pénz (új befizetés és a kamat) egyből befektetésre kerüljön és kamatozzon?

Az babakötvény típusú állampapír 1 forintos alapcímletű. Így gyakorlatilag bármekkora befektetést azonnal be lehet fektetni.

 

Összegzés

Korábban nem ajánlottam  a start-számla nyitását, ezzel az új változásokkal  viszont versenyképes pénzügyi termékké vált és gyermekednek szánt befektetés egy részét érdemes Start-értékpapír számlára fektetni.

Hogy miért csak egy részét, azt a következő bejegyzésben részletesen bemutatom…folytatás hamarosan.

 

FacebooktwittermailFacebooktwittermail

About the author /


Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Startszámla

A portál célja, hogy segítséget nyújtson szülőknek gyermekük jövőjének megalapozásában.