Mit kezdhet egy szülő a babakötvénnyel?

Mennyit ér a babakötvény?

Újszülött baba édesanyjaA legtöbb szülő mikor megkapja gyermeke életkezdési támogatását, fogalma sincs, hogy mit is kezdhet ezzel az összeggel. Hogyan lesz ebből gyermekének felnőtt korára kezdő tőke, és akkor mennyit fog érni?

Most megvizsgáljuk, hogy mit tehet egy szülő ezzel a támogatással és várhatóan mekkora összeget fog jelenteni gyermeke számára.

Kincstári letéti start-számla – babakötvény

Az állam a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló törvény (FÉTÁM 2005.évi CLXXIV. tv) értelmében a 2005. december 31. után született gyermekek javára (jelenleg) 42.500 forint egyszeri életkezdési támogatást biztosít.

A baba születését követő hónapban az államkincstár automatikusan kincstári Letéti start-számlát nyit, melyen elhelyezi az életkezdési támogatás 42.500 forintos összegét. Erről írásban értesítést kap a szülő.

Mit kezdhet ezzel?

1. Nem foglalkozik vele

Ha a szülő nem tesz semmit, akkor ez a kezdeti összeg a mindenkori előző évi infláció mértékével kamatozik a LETÉTI START-SZÁMLÁN. A felhalmozott összeget a  gyermek 18 éves korában veheti fel.

Feltételezett 3%-os átlagos infláció mellett a várható kifizetés 72.353 forint.

Egyéb inflációs érték mellett a várható kifizetés összegét az oldal alján található táblázat 1-el kezdődő sora tartalmazza.

2. Start-értékpapír számlát nyit az Államkincstárnál

A szülő a Magyar Államkincstárnál gyermeke számára START-ÉRTÉKPAPÍR számlát nyit. Ezután automatikusan átvezetik a letéti start számlán lévő életkezdési támogatás összegét erre. Gyakorlatilag az Államkincstárnál egyik zsebből átteszik  a pénzt a másik zsebbe.

Viszont a hozama magasabb lesz! Az előző évi infláció +3% kamatprémium.

Feltételezett átlagos 3%-os inflációnál a várható kifizetés 121.309 forint lesz. Vagyis majdnem 50 ezer forinttal többet kap a gyermek, ha a szülő megnyitja a START-ÉRTÉKPAPÍR számlát.

További inflációs mértéknél, a várható kifizetés összegét az oldal alján található táblázat 2-vel kezdődő sora tartalmazza.

3. Befektet Start-értékpapír számlára

Ha a szülő megnyitotta a Start-Értékpapír számlát, akkor erre lehetősége van bármikor, bármekkora összeget befizetnie. Hogy miért érdemes befizetni, ezt már kifejtettem a mi a jó az új babakötvényben bejegyzésben.

Viszont a legfontosabb, hogy a befizetést az állam is támogatja! A befizetések 10%-ának megfelelő legfeljebb évi 6.000 Ft állami támogatást írnak jóvá a számlán. Tehát évi 60.000 Forint befizetésnél lehet kihasználni a támogatás maximumát. Ekkora összeget érdemes a gyermeknek befektetni az államhoz, de ennél többet már nem, hogy miért, ezt a babakötvény 5 csapdája bejegyzésben részleteztem. Ha többet szeretnél gyermekednek befektetni itt tudok segíteni > >

A szülők által befektetett 1.080.000 forintból (18×60 ezer)  3%-os infláció mellett várhatóan 2.161.000 Forint fog a gyermek rendelkezésére állni.

A táblázat 3. sora azt tartalmazza, hogy évi 60 ezer forintos befektetésnél a fejlécben szereplő infláció mellett mekkora lesz a várható kifizetés.

Az alábbi táblázat tartalmazza -az infláció mértékétől függően- hogyan alakulnak a várható kifizetési összegek mindhárom említett esetben

Nagyításért kattints a képre

Nagyításért kattints a képre

Ha szeretnél gyermekednek kiváló gyermek előtakarékosságot indítani, itt tudsz jelentkezni!

FacebooktwittermailFacebooktwittermail

About the author /


Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Startszámla

A portál célja, hogy segítséget nyújtson szülőknek gyermekük jövőjének megalapozásában.